Categorie├źn
Acties

Oh Oh Den Haag

Actie Stop Houtrook Nu / Geef kinderen een gezonde start

Vandaag 06-04-2022 hebben we actie gevoerd op het Spui in Den Haag. Dit naar aanleiding van de resultaten van een landelijk onderzoek naar houtrook en gezondheid. Het onderzoek bevestigd onze eigen bevindingen, namelijk dat houtstook tot gezondheidsklachten leidt, en dat de schadelijke blootstelling veel verder reikt dan de directe buren. Houtstook is dus minder lokaal dan beleidsmakers denken, en treft dus een grote groep burgers.

Onze aandacht ging tijdens deze actie tevens uit naar de schadelijke gevolgen voor zeer jonge kinderen. Onderzoekers van de Universiteit van Hasselt stelden al in 2018 vast dat roetdeeltjes de placenta van zwangere vrouwen vervuild, ook staat vast dat het kind in deze vroege fase van de zwangerschap zeer kwetsbaar is. De vervuiling wordt bovendien in verband gebracht met vroeggeboortes en een lage geboortegewicht. Een slechte start kan levenslange gevolgen hebben.

Het was daarom ook hartverwarmend dat er tijdens de actie groepen leerlingen van het basis en middelbaar onderwijs en hun docenten met veel belangstelling onze folders in ontvangst namen.

Omdat houtrook lokale vervuiling is, hebben we opnieuw een brandbrief aangeboden aan de gemeente Den Haag. Raadsleden kunnen met hun beleid de lucht gezonder maken. Iedereen heeft daar voordeel van, en de zorgkosten worden lager. Bovendien voorkomt het veel leed. Kinderen verdienen een kansrijke start.

We hebben ook een brandbrief aangeboden aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat mevrouw Vivianne Heijnen, die verantwoordelijk is voor de luchtkwaliteit in Nederland. Het behalen van de WHO norm m.b.t. fijnstof is haalbaar, maar houtstook hoort daar niet bij. Het 40 jarig durende gedoogbeleid van de houtkachel heeft lang genoeg geduurd.

Na ons publieksvriendelijk protest keerden wij weer huiswaarts.

Update 08-04-2022

Vandaag eerste (geautomatiseerde) reactie gemeente Den Haag ontvangen. De computer re(a)geert.

Update 13-06-2022

Studenten van de school voor journalistiek verslaan onze actie in Den Haag.

Een kort verslag van onze actie is te lezen op hun site.

https://svjmedia.nl/denieuwsooievaar/1367/actiegroep-stop-houtrook-nu-roept-bewustzijn-op-in-den-haag/