Categorieën
Acties

Protest Actie Leeuwarden 22-01-2022

Vandaag is er succesvol gedemonstreerd tegen het stoken van hout in woonwijken. De demonstratie vond plaats in het centrum van Leeuwarden.

De demonstranten op de Lange Pijp in Leeuwarden waren in het donker gekleed en droegen bij wijze van protest een zwarte hoge hoed, en verzamelden zich achter een doodskist.

Op de protest borden en spandoeken waarschuwen teksten voor  kanker, hart- en vaatziekten die veroorzaakt worden door houtrook.

De middag startte met een dienst voor de slachtoffers van houtrook, door Mark Lie-A-Kwie van stophoutrook.nu.

Speech 1

Na de speech vinden er discussies en gesprekken plaats met publiek, politici en aanwezige pers. Aanwezig zijn natuurlijk demonstranten van “Friezen voor Frisse Lucht” onder leiding van Ronnie Pieters, maar uit een groot deel van Nederland zijn er vertegenwoordigers van lokale anti houtstook groepen.

Mariël Ellens uit Deventer bijvoorbeeld wordt geïnterviewd door de Leeuwarder courant over de 3000 doden die er jaarlijks door houtstook zijn te betreuren. In reactie op die vraag zegt ze; “Dat hebben we niet zelf bedacht. Dat zegt Lars Hein van Wageningen University.”

De interviewer van de Leeuwarder Courant is oprecht geïnteresseerd, en verbaast over de feiten, die zowel Mariël als Ronnie te berde brengen. Bijvoorbeeld dat het percentage fijnstof voor 23% afkomstig is van houtkachels en dat er giftige stoffen zoals paks en benzeen bij verbranding vrijkomen en via de schoorsteen het milieu in komen.

Ook de situatie van Ronnie en Mariël komt uitvoerig aan bod. Zoals de desastreuze effecten op de gezondheid, de bewegingsvrijheid en het woongenot als er wordt gestookt, maar ook de afwijzingen van stokende buurtbewoners om het gedrag aan te passen en rekening te houden met de gezondheid van de ander. Dit vindt zelfs plaats in een  ecologische buurt in Zutphen. Het verbranden van hout wordt daar gezien als een hernieuwbare CO2 neutrale oplossing en vindt plaats in pelletkachels. Dat het een bron is van enorme vervuiling, en de CO2 uitstoot juist wordt vergroot is een blinde vlek.

Mariël:,,Daar wonen mensen die natuurvoeding belangrijk vinden, en die biologische wijn drinken. Maar sommigen hebben ook een pelletkachel. Het lukt me maar niet om ze aan het verstand te brengen dat ze daarmee erg vervuilend bezig zijn. Vaak wordt het verbranden van hout als gezellig gezien, maar er is niets gezelligs aan.”

Ook het feit dat de overheid geen actie onderneemt om een landelijk houtstook verbod in te stellen in woonwijken is onbegrijpelijk. De demonstranten zijn hierover duidelijk. Maar ook Petra Vlutters van Groen Links spreekt zich uit voor een verbod.

Speech 2

Na de speech van Ronnie, neemt Petra samen met Dirk Visser, raadslid van de Leeuwarder PvdA, de brandbrief van ons, uit handen van Mark Lie-A-Kwie, in ontvangst. Beide politici steunen ons protest, en namen actief deel.

Zowel PvdA als GroenLinks, de ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Gemeentebelangen hebben vorig jaar een motie ingediend om te laten onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om houtstook aan te pakken. Voor 15 Maart, dus voor de gemeenteraads verkiezingen zullen de resultaten beschikbaar zijn.

De overlast door houtstook is door de hoge energieprijzen toegenomen, maar ook de houtprijzen zijn door de actieve reclame campagnes vanuit de branche enorm gestegen. Doordat er meer thuis wordt gewerkt neemt zowel het stoken als de overlast toe, omdat het ventileren van de woningen plaats vindt naast de schoorsteen van de buren. Het aantal haarden en houtkachels is de laatste twee jaar toegenomen tot naar schatting anderhalf miljoen.

Item Omroep Friesland

Voor de gezelligheid zijn er echter voldoende alternatieven die wel gezond zijn, goedkoper zijn, en waarvoor je (soms met subsidie) de schoorsteen mag verwijderen. Er is keuze uit gas, elektrisch, of op Bio-ethanol.