Categorieën
Acties

Stookcursus Nijmegen Actie

Donderdagavond 2 december 2021 heeft de gemeente Nijmegen n.a.v. een campagne om de luchtkwaliteit in de stad verder te verbeteren een stookcursus gegeven aan belangstellenden.
Omdat stoken en verbeteren van de luchtkwaliteit niet samen gaan werd de cursus ook door ons bezocht.

De “stookdocent” die zelf een handel heeft in houtkachels heeft echter andere belangen, en kan via deze cursus bovendien reclame maken voor hout en houtkachels. En dat was ook precies wat er gebeurde.

Bij aanvang van de cursus werd door de “stookdocent” direct te kennen gegeven dat kritische vragen niet welkom waren. De 81 jarige mevrouw T.Jansen (die overigens onafhankelijk van ons deelnam aan de “cursus”) werd hierbij door de docent op een onbeschrijflijk respectloze en onbeschofte manier verzocht te vertrekken. Mevrouw Jansen had zelfs nog geen woord gesproken, maar blijkbaar was de “stookdocent” van haar aanwezigheid niet gediend. Dit gold overigens ook voor ons, we waren gewaarschuwd.

Op vragen van ons over de fijnstof uitstoot, de geldigheid van de stook methode, wat emissie is, kon of wilde hij geen antwoord geven. Verder wilden we graag weten waar de “stookdocent” zijn kennis vandaan haalt en op welke rapporten hij e.a. baseert, maar ook hierop geen antwoord.

Wel werden wij telkens na het stellen van een “kritische” vraag verzocht te vertrekken. De NHK mag blijkbaar onder het mom van verbetering van de luchtkwaliteit de grootste onzin verkopen met steun van de gemeente, terwijl de buren, die ziek worden omdat ze naast deze stinkende kachels wonen, op een schofferende manier worden uitgesloten van elke discussie.

Dit deed de sfeer vanzelfsprekend geen goed. Het constant weigeren van vragen leidde tot consternatie, waardoor er op een gegeven moment mensen werden geblokkeerd of uit de teams meeting werden verwijderd. Een beschamende vertoning die je wel zou verwachten in een dictatuur, maar niet in democratisch Nederland.

Van de naar schatting 17.800 houtstokers in Nijmegen hadden zich overigens maar 27 personen aangemeld voor de cursus. Ik vraag me dan ook af hoe de gemeente met deze campagne via een “dubieuze onwetenschappelijke” methode de luchtkwaliteit in Nijmegen wil verbeteren en denkt gedupeerden daarmee te helpen.

23% van de fijnstof uitstoot is afkomstig van houtkachels en volgens Emeritus Hoogleraar Bert Brunekreef van de Universiteit Utrecht geeft houtstook  veel luchtverontreiniging.
“Het stoken van biobrandstoffen voor energieopwekking en ruimteverwarming is een inefficiënt en primitief proces waar je vanaf moet”, zegt Brunekreef. “Dit vraagt de komende jaren om een oplossing.”

zie link naar onderstaand artikel
https://www.gezondheidsraad.nl/actueel/nieuws/2021/10/28/verminderen-ultrafijnstof-vergt-vooral-terugdringen-van-de-verbrandingsprocessen

Als de gemeente serieus werk wil maken van het verbeteren van de luchtkwaliteit, dan moeten emissies zodanig gereduceerd worden dat er voldaan kan worden aan de nieuwe WHO norm, en dat gaat met geen enkele houtkachel lukken. We moeten hier dus zo snel mogelijk van af. Stoken en stookcursussen zijn een slecht advies. Stookcursussen horen derhalve misschien thuis in de winkel van de kachelverkoper maar zeker niet bij de gemeente.
Laat Nijmegen hier dan ook mee stoppen en verder gebruik van houtkachels ontmoedigen of zo nodig verbieden.

No Answer
De kachelverkoper en 6 of 3 vrachtwagens in je tuin
Ongezond binnenklimaat bij stoken volgens de Zwitserse Stookmethode. Dit vertelt Wybrand Pauw er niet bij.

De Gelderlander 3 december 2021

De Stentor 3 december 2021